Vanliga frågor

På denna sida hittar du svar på många av de frågor som truppstyrelsen får. FAQ:n fylls på i takt med att nya frågor dyker upp. Tack för att du letar efter svaret här innan du skickar ett mejl.

Frågor beträffande anmälan och avgifter hittar du på SOL:s officiella hemsida och kommer inte att besvaras av truppsektionen.

Snabblänkar till kategorier:

Träningstider

Hur fördelas träningstiderna?
Hur tiderna fördelas kan du läsa här. »

Hur bokar eller avbokar jag en träningstid?
Vid frågor kring bokning av träningstid, kontakta kansliet.

Kan vi ha träning även under loven?

Grundtrupperna, Mini-miniortrupperna och Miniortrupperna har inställda träningar under alla skollov då föreningen erbjuder föreningsläger under skolloven. Tävlar man direkt efter ett lov eller av annan anledning vill söka dispans från denna regel, kontakta ledare@solgf.se .

Mer om träning på skolloven kan du läsa här. »
Mer om träning på sommarlovet kan du läsa här. »

Varför börjar träningen redan klockan 16?
Vi har många trupper som samsas om våra träningstider och tränare. För att få ihop schemaläggningen för alla lag innebär det att vissa lag tyvärr kommer behöva börja träna vid 16, samt att vissa lag kommer behöva sluta så sent som 21.30. Träningstiderna fördelas utifrån olika faktorer med framförallt ålder, detta innebär att yngre lag kommer behöva börja redan 16 och äldre gymnaster sluta 21 eller 21.30.

Varför ställs träningen in när det är utbildning i hallen?
Svenska gymnastikförbundet håller kurser för tränare. Vissa kurser kräver att tränarna får prova att passa på gymnaster, detta innebär att de ibland behöver boka hallen för utbildning. Eftersom de håller kursen i hela hallen måste då samtliga lag som har träning den dagen ställa in sin träning.

Träningsupplägg

Varför tränar inte alla gymnaster i samma trupp på samma saker?
Att gå vidare på en övning som man ännu inte är redo för innebär en ökad risk att skada sig. Vilket även kan innebära en risk att i framtiden få en ”fobi” för just den specifika övningen. Det är å andra sidan väldigt tråkigt att som gymnast inte få göra mer utmanande saker endast för att kompisarna i gruppen inte är redo. Därför nivåanpassar tränarna alltid träningarna i den mån det är möjligt. Att alla inte alltid får göra exakt samma övningar handlar om att vi vill låta alla gymnaster utvecklas i sin egen takt, samtidigt som vi alltid har säkerheten i fokus!

Varför får min dotter inte göra svårare / mer utmanande övningar?
I de flesta fall handlar det om två olika saker. Det kan handla om att gruppen är i en ”grundperiod”, det innebär att man under några veckor tränar på grunder inom gymnastiken, såsom rondater. Under denna period kör gymnasterna sällan de svåraste de kan. Det kan också handla om att tränaren inte bedömer att gymnasten är redo för svårare övningar utan att det blir en skaderisk, och måste istället öva lite mer på de övningar gymnasten redan kör.

Tävlingar

Varför får min dotter inte tävla på en viss övning?
På tävling så vill man alltid att alla gymnaster ska vara helt säkra på sina varv. När gymnasten väl stor på tävlingsgolvet brukar tävlingsnerverna kommer fram och det är då lätt hänt att man råkar skada sig om man inte tävlar på något man har övat mycket på. Det är vanligt att en yngre gymnast bedömer sig kunna köra exempelvis volt för att gymnasten ställt den 1 av 5 gånger. I detta fall kan tränaren bedöma att det är säkrare att tävla på en annan övning.

När gymnasterna blir äldre och börjar placera sig på prispall kan det även handla om att man vill köra ”säkert”, och plocka utförandepoäng på en övning gymnasten kan väl istället för att köra det svåraste gymnasten kan.

Profilkläder

Var och hur kan man beställa profilmaterialet?
Under sidan för truppsektionens profilkläder kan du klicka dej vidare till beställning från de olika leverantörerna. »

Varför får inte tränarna bestämma vilken dräkt truppen ska ha?
Av det enkla skälet att vi vill att det ska vara lika i alla grupper. Det ska vara kostnadsfritt att byta grupp, lätt att ärva dräkter och en självklarhet att kunna sälja när man växer ur eller väljer att sluta.

Varför behöver jag köpa en sporttopp till min dotter inför tävlingen trots att hon inte är i behov den?
Även om gymnasten egentligen inte har något behov av sporttoppen så måste hon bära den på tävling. Det kan finnas vissa gymnaster i truppen som behöver sporttopp, och alla tävlande gymnaster måste enligt reglerna vara likadant klädda.

Bedömning och domare

Behöver jag någon förkunskap för att bli domare?
Nej, absolut inte! Allt som krävs är ett genuint intresse för bedömning, så skickar truppstyrelsen dig med glädje på domarutbildning. Läs mer här! »

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara