Rikstävling

Den här sidan förutsätter att du vet vad som gäller vid föreningstävling.

Vad är en rikstävling?
En rikstävling är en tävling som Gymnastikförbundet arrangerar genom en förening. Lag från hela Sverige kan anmäla sig och tävlingen äger rum i den stad som arrangörsföreningen hör hemma. Ofta åker man bort en hel helg och tävlar mot många, många andra lag i truppgymnastikens alla tre grenar. Om man vinner, ja, då är man erkänt bäst i Sverige på den nivån. Rikstävlingarna spelar även roll vid tidsfördelning av specialhallarna.

Vilka olika rikstävlingar finns det?
Gymnastikförbundet arrangerar rikstävlingar för gymnaster från 13 år och uppåt.

  • Nivå 1-5, där gymnaster som tränar på lite mer avancerade volter tävlar och inte alltför sällan utförs samma övningar här som på SM-stegen. Man använder sig också av en svårighetstabell – ju svårare volter, desto högre utgångspoäng.
  • SM-stegen (Svenska mästerskapen), det är den stegen där man tävlar på de allra svåraste volterna inom truppgymnastiken. Även här använder man svårighetstabell. SM-stegen är också uppdelad i tre tävlingar, enbart efter ålder: USM (ungdoms-SM), JSM (junior-SM) och SM (senior-SM).

Rekommenderade tävlingar
Under respektive trupp på denna hemsida finns det rekommenderade Rikstävlingar. Rekommendationerna grundar sig i vilka målövningar som gäller för vilken grupp och vilken tävling de lämpar sig för. Där kan du se vilken tävling som förordas för just din trupp. Kom ihåg dock att det är din uppgift som tränare att se över om truppen kan leva upp till tävlingskraven eller stå över denna gång.

Regler & bedömningen
En stark uppmaning till alla tränare är att se till att ha hundra procent koll på regler och bedömning innan ni spikar varven och svårigheterna. Det är inte roligt att behöva ändra övningsvalen i sista stund. Ett försök till att bryta ner hur bedömningen fungerar kan du läsa här. Men det allra bästa för att undvika misstag är ju förstås att gå en domarutbildning eller att rådfråga någon av våra utbildade domare.

Truppsektionens vision
Truppsektionen har bland annat som vision att ”placera oss på övre hälften på alla rikstävlingar vi ställer upp på”. Inte för att vinna är allt som betyder något, utan för att ett sådant resultat visar på att man har ställt upp på en lagom tävling med bra nivå på övningarna. Om man inte tror sig kunna placera sig i den övre halvan av tävlingen får man fråga sig varför man vill tävla. Kanske vill man öva på att sova borta? Det kan vara ett argument till att ställa upp. Kom ihåg bara att gymnasterna ska kunna känna sig stolta över sitt resultat i efterhand.

Hela sektionens vision kan du läsa här »

Kostnader för rikstävling
En rikstävling arrangeras alltid av någon förening i Sverige. Det finns en tävlingsavgift för alla startande och en administrativ avgift till förbundet. Därtill finns kostnaden för resa. Den totala kostnaden kan lätt skena iväg och det är därför viktigt att du som tränare, i samråd med kansliet, väljer den billigaste resvägen och i ett tidigt skede meddelar föräldrar om de beräknade kostnaderna för deltagarna.

Resan till rikstävling
För resa till rikstävling gäller samma principer som för läger med undantagen nedan, läs mer om resan till läger här »
Föreningen står för ledarnas resekostnad till rikstävlingar, om fler tränare följer med på tävling/läger än vad som är tillåtet (1 tränare per minst 5 gymnaster) betalar dessa tränare själva för resan eller så delar ledarteamet på dessa kostnader. Om föräldrarna i gruppen skulle anse att det är okej kan denna kostnad tas från lagkassan. Resekostnader för extra ledare får ej slås ut på gymnasterna.
Har ni inte exakta tävlingstider för en tävling kan ni ändå förvarna kansliet om ungefär när ni vill resa och med vilket färdmedel. Tänk på att det ska vara det billigaste färdmedlet för att föreningen ska kunna stå för resekostnaden.

Information till familjerna
Andra saker som kan vara bra att meddela föräldrarna är vilket mål man har med tävlingen. Ska gymnasterna sova borta för första gången? Måste några stå över ett varv för första gången? Förväntar ni er en bra eller mindre bra placering så som det ser ut nu?

Klädsel vid rikstävling
Vid deltagande på rikstävling gäller alltid truppsektionens klädpolicy »
Det vill säga, föreningsoverall vid defilering och tävlingsdräkt under tävling. Tränarna måste bära fullständig overall under hela tävlingen.

Och med det sagt återstår bara, lycka till på tävlingen! 🙂