Föreningstävling

Dags att ställa upp på tävling? Roligt! 🙂
Här följer en del saker som du som ledare måste hålla koll på!

Vilka föreningstävlingar finns det?
En föreningstävling är en tävling som arrangeras av en förening, till exempel SOL, Huddingegymnasterna eller GT Vikingarna. Det finns flera föreningstävlingar i Stockholm som har nybörjarklasser för gymnaster som aldrig eller bara enstaka gånger har tävlat. Det finns också tävlingar för gymnaster på en mer avancerad nivå.

Hitta tävlingar här

Vad står i tävlingsbestämmelserna?
Läs igenom tävlingens bestämmelser noggrant, de finns ofta publicerade på tävlingens hemsida eller skickas i samband med inbjudan. Det finns oftast flera olika klasser/nivåer så välj den klass som passar din grupp bäst i förhållande till ålder och nivå på gruppen.

Alla regler finns samlade under regler och bedömning.

Hur många gymnaster får delta på varje varv?
Detta kan skilja sig ganska mycket beroende på vilken tävling det är, se till att läsa tävlingens tävlingsregler noga innan ni anmäler er.

Måste man delta i alla tre grenar?
Vill man inte tävla på alla grenar ska man välja en tävling som är en ”grentävling”. Vid en grentävling är varje gren (matta, hopp, fristående) en enskild tävling. Det innebär att man kan anmäla sig till en, två eller alla grenar. Du kan alltså anmäla dig till bara hopp och matta om du vill, eller ställa upp med flera friståendelag än redskapslag.

Hur anmäler jag min trupp?
I inbjudan till tävlingen framgår det hur och när du ska anmäla dig till tävlingen – inklusive domaranmälan. Hjälp med anmälan kan du alltid få av truppstyrelsen eller kansliet.

Vem betalar för tävlingen?
Alla kostnader för tävlingen ska skickas till kansliet, vilket man också uppger vid anmälan. Ofta handlar det om en e-postfaktura som ska skickas till ekonomi@solgf.se.

Var får jag tag på en domare / tyckare?
Oftast krävs det att man anmäler en domare eller tyckare till tävlingen. En domare är utbildad av Gymnastikförbundet medan en tyckare är en gymnastikkunnig person, exempelvis en tränare eller kunnig förälder.

Tränarna till den deltagande truppen själva kan ställa upp som domare, förslagsvis i en annan klass än truppen tävlar i. Om inte det fungerar kan du kan hitta en domare genom att kontakta någon av sektionens utbildade domare eller fråga efter i tränarnas Facebook-grupp. Se till att vara ute i god tid för att försäkra dig om att du hittar en domare.

Vad händer om jag inte får tag på en domare / tyckare?
I vanliga fall avläggs en straffavgift till de lag som inte kan hitta någon domare, och den kan röra sig om tusentals kronor. Om du inte hittar någon domare ska du inte anmäla truppen till tävlingen. Om någonting går snett och straffavgift ändå blir aktuellt kommer den att slås ut på de tävlande gymnasterna.

Vilka kläder gäller vid tävling?
Truppsektionen har inköpta dräkter som går att låna från kansliet. Se hänvisningar för att låna tävlingsdräkter här.

Vill man inte tävla i dräkt så går det även bra att tävla i svart linne och svarta tights.

För tränare gäller föreningsklädsel. På regionstävlingar och rikstävlingar vill vi att samtliga ledare på tävlingsgolvet bär föreningsjackan.

Kom också ihåg att gå ut med tävlingsdatumet i god tid till familjerna så slipper du massa återbud när tävlingen närmar sig.