Bli domare

B

Som trupptränare, -gymnast eller -förälder är det av stort värde att ha deltagit på en domarutbildning! Truppgymnastikens bedömningsreglemente är ju själva kärnan av sporten, den som vi utgår från när vi tränar in övningar, oavsett om vi vet det själva eller inte. 🙂

Varje gång truppen ställer upp på en föreningstävling behöver laget dessutom anmäla en domare och det är upp till varje trupp att finna en sådan. Avsaknad av domare resulterar allt som oftast i en straffavgift – om du inte hittar någon domare ska du därför inte anmäla truppen till tävlingen. Och om någonting går snett och straffavgift ändå blir aktuellt kommer den att slås ut på de tävlande gymnasterna.som Genom att ha utbildade domare i trupperna förenklar vi arbetet för oss själva. Dessutom får ju utbildade domare arvode!

Det finns idag 4 typer av truppdomare: Föreningsdomare (steg 1), Regionsdomare (steg 2), Förbundsdomare (steg 3) samt Internationell domare (steg 4). Långt ifrån alla klättrar alla steg utan trivs bra på de mer basic nivåerna 1 & 2.

Om du är intresserad av att bli domare så kommer du att bli anmäld till ”Förberedande domarutbildning Truppgymnastik steg 1”.

I Gymnastikförbundets beskrivning står att ”kursen har fokus på en enkel teoretisk genomgång av de viktigaste delarna i bedömningsreglementet och tävlingspärmen. Den omfattar totalt 8 timmars undervisning. Inga förkunskaper krävs och det är inga prov! Målet med kursen är att deltagarna ska få en ökad förståelse av bedömning och vilka regler det är som styr våra tävlingar.”

Efter utbildningen är man behörig att döma de flesta föreningstävlingar som våra SOL-lag deltar på, samt för den intresserade delta i Regionsdomarutbildningen (steg 2).

Läs mer på Gymnastikförbundets hemsida »

Du behöver inte vara tränare för att delta på domarutbildningen. Att vara domare inom truppgymnastik är en kategori för sig. Du fördjupar dina kunskaper om din favoritsport och får ett större kontaktnät i gymnastikvärlden. Om du är intresserad av att bli domare, hör av dig till trupp@sol-flickorna.se så hjälper vi dej gärna vidare med anmälan till utbildningen!

Observera att detta inte är SOL-flickornas officiella hemsida. SOL-trupp.se drivs av SOL-flickornas GF:s truppsektion.

Kalender

  • SOL GF: Tävling SOL-cupen (Inställd)
    29 maj, 2021 - 30 maj, 2021  

    Visa mer...

  • SOL GF: Tävling SOL-cupen (Inställd)
    29 maj, 2021 - 30 maj, 2021  

    Visa mer...

Länktips