Generell löpteknik 1.1

1. Fotisättning – Hur du placera fötterna rätt

En skonsam fotisättning bör ske rakt under din kropp och inte framför dig. Försök landa på den främre delen av foten så att du inte vinklar upp tårna mot himlen och överanstränger musklerna i foten.

För tjejer är det viktigt att ta hänsyn till hur starka/svaga man är i bäckenet, genom att landa på främre delen av foten upplever många att det är lättare att hålla kontakten med bäckenbottenmuskulaturen. Det är också skonsammare för knäna.

2. Att skjuta ifrån på rätt sätt

Syftet med ifrån-skjutet är att skapa kraft dör att kunna svinga fram benet med knäet först. Tänk att kraften och energin skall riktas rakt framåt. Du skall alltså inte studsa fram.

3. Ha koll på vad knäna gör

Smärta i knät när man springer brukar vara ett tecken på att man behöver bli starkare eller ändra något i sin löpning teknik. Sträva efter att spetsa knät ordentligt när du pressar fram det bakre benet. Ett tanke sätt som kanske hjälper är att efterlikna fotarbetet som om du skulle cykla, för foten i en cirkel (om man ser från sidan).

Denna löpteknik bygger på ett aktivt bäcken och att det är höften som lyfter upp knät. Därför kan det vara bra med att träna upp god styrka & flexibilitet i just detta område. Med ett aktivt bäcken som pressar fram låret och knät i en spetsig vinkel blir fotisättningen automatiskt mer kraftfullare och du behöver inte tänka lika mycket på att vara medveten att landa på framfoten.

4. Armarnas riktning

Armarna i 90 graders vinkel. Försök slappna av i axlar och nacke så att armen kan få en fri armpendling.

Tumregel i armpendlingen kan vara att handen aldrig skall gå förbi höften eller förbi ögonbrynen i höjd.

Viktigt! Armarna skall gå rakt framför dig. Går de i sidledes med kroppen så tappar man väldigt mycket energi.

5. Händerna

Du kan variera ditt handgrepp & vinkel efter vad som känns bra för dig.

Här är några tekniktips:

  • Låtsas som du håller ett okokt ägg i vardera hand.
  • Placera ringfingret och långfingret mot handloven och toppen av pekfingret vid tumnageln.
  • Håll händerna i en rak linje framåt sett från armbågen.

6. Raka höfter

Här är målet att skjuta fram och hålla höften i så rakt läge som möjligt. Alltså så att inte höftpartiet svänger åt vardera sida för mycket och drar energi från löpningen.

Nyckel kan här att tänka som att höften skall vara framför dina fötter. Inte överdrivet, bara tills du känner att rumpan spänner åt.  

7. Kroppshållning = Stolt hållning

När man jobbar med höga knän eller hälkickar så tenderar kroppen till att antingen luta mer fram eller bak i dessa lägen. Nyckeln här är att då hålla en ”stolt” och upprätt hållning genom hela löpningen.

Ett hjälpmedel här kan också vara att hålla blicken dit du vill springa. Vilket också hjälper dig att hålla en upprätt position i överkroppen.

______________________________________________________________________________

Varför vill vi ha bra löpteknik inom truppgymnastiken?

  • Det har varit i flera år att man inte tänkt på detta faktum att vi truppgymnaster använder oss utav en viss löpning/sprint när vi använder båda våra huvudredskap *tumbling & trampett*. Där vi också märkt att det finns en korrelation mellan vilken kraft man får ut ur trampetten via den fart man lyckats uppnå men också hur starka ben vi har.

På vilket sätt gynnar det oss truppgymnaster att ha god kunskap om löpteknik?

  • Genom god kunskap om löpteknik så hjälper vi gymnasterna till en mer skonsam löpning som i slutändan både förminskar & förebygger mot skador genom bättre koordination och starkare ben i allmänhet.
  • Genom att förbättra sin löpteknik så måste vi alltså göra benen starkare vilket gynnar gymnasterna i helhet då vi i största allmänhet då vi utsätter benen för dem absolut största krafterna inom gymnastiken.

William Andergren,
Anställd tränare & verksamhetsutvecklare, SOL GF